header image
Klímajavítás Print
Article Index
Klímajavítás
Klímaellenőrzés
All Pages

Vállaljuk járművek klímaberendezésének javítását, töltését. Hogy járműve klímája tökéletesen működjön néhány hasznos tanács:


Klímaberendezése miért csak rendszeres karbantartás mellett hűt igazán jól?
Az autók klímaberendezése az eltérő állítások ellenére sem karbantartásmentes. A tömlőkön és a tömlőillesztéseken keresztül - a "természetes párolgás" miatt - évente a hűtőközeg akár 10%-a is elpárologhat. Ezért a hűtőteljesítmény már viszonylag rövid idő elteltével is csökken.

Audi fagyállók

Miért kell nyáron is ügyelni a fagyállóra?

Noha a klímaberendezés és a motor-hűtőrendszer két egymástól különálló rendszer, mégis kölcsönösen befolyásolják egymást. Mivel a klímaberendezés üzemeltetése miatt a motor-hűtőrendszer plusz terhelésnek, nő a hűtővíz hőmérséklete. A hűtőfolyadékban lévő adalékok nem csak fagy ellen védenek, hanem megakadályozzák a motor túlhevülését is. A víz és a fagyálló helyes aránya 120oC fölé növeli a hűtőfolyadék forráspontját. Ez egy rendkívüli teljesítménytartalék. Ez főként nyáron fontos, ha a klímaberendezés és a hűtőrendszer a környezeti hőmérséklet és a hosszú vakációs utazások miatt nagy terhelésnek vannak kitéve. Ezért legjobb, ha a karbantartás során a hűtőfolyadékot is ellenőrizteti.

Miért takaríthat meg sok pénzt a rendszeres karbantartással?

A hűtőközegben lévő olaj keni a klímaberendezés kompresszorát. A hiányzó hűtőközeg ezzel mindig magába hordozza a kompresszor elégtelen kenésének kockázatát, ami a legrosszabb esetben, ennek a szerkezeti elemnek a teljes meghibásodását vonhatja maga után akár -200.000.- - 300.000.- forint feletti javítási költségekkel, ezen kívül a hűtőközeg hiánya növeli a benzinfogyasztást, mivel a kompresszornak gyakrabban és hosszabb ideig kell dolgoznia, hogy hűteni tudja az utasteret - ezeket a költségeket is megtakaríthatja.

Miért hordoz magában egészségügyi kockázatot a rosszul karbantartott klímaberendezés?klíma kompresszor

A klímaberendezés pollenszűrőjének nehéz dolga van: kiszűri a levegőből a port, a szennyeződéseket és a polleneket - az óránként akár 300 m3 kívülről beáramló levegőből is. így könnyen elképzelhető, hogy hozzávetőlegesen
1 év elteltével telítődik és cserére szorul. A rosszul karbantartott klímaberendezések elpárologtatója a szellőztetőrendszer részét képezi és az esetek nagy részében a műszerfal alatt, sötét és nyirkos környezetben helyezkedik el, a baktériumok, gombák és a mikroorganizmusok itt ideális élettérre találnak. A kórokozók ezután a szellőztetőrendszeren keresztül bejutnak a jármű utasterébe. érzékeny embereknél allergiás reakciókat váltanak ki - tüsszögést, köhögést és könnyező szemeket. Ezért ne várjon a karbantartással, míg a kellemetlen szagok drámai módon hívják fel figyelmét az egészségét fenyegető veszélyekre. Hisz már az elpárologtató rendszeres fertőtlenítése is megoldja a problémát: tartósan elpusztít minden kórokozót, a klímaberendezés pedig továbbra sem veszélyezteti egészségét.

Miért jelent önnek a rendszeresen karbantartott klímaberendezés valós plusz biztonságot?

Ha az autóban hőség van, hamarabb elfáradunk, emellett csökken a reakcióképesség a koncentráció és a balesetek veszélye is jelentősen nő. Ekkor a nyáron elegendő hűtést biztosító klímaberendezések nagy segítséget jelentenek. Ezt a plusz biztonságot a berendezés persze csak akkor tudja nyújtani, ha kifogástalanul dolgozik. Ez pedig rendszeres karbantartást feltételez. éppúgy, mint télen, hiszen ilyenkor a klímaberendezés nagy segítség, ha bepárosodott a szélvédő, szabad kilátást biztosít - ami a veszélyhelyzetekben történő megfelelő reagálás elengedhetetlen feltétele.

A klímaberendezésének nehéz dolga van. Ezért tartsuk célzottan fitten!

  
Hírmorzsák
Régiből új gumi plazmakezeléssel

Egy brit kutatás szerint, ha kellően forró gázoknak vetünk alá egy elhasználódott gumiabroncsot, akkor kis munkával teljesen újjá varázsolhatjuk azokat. Az eljárás megoldást jelentene a világ egyik legnagyobb hulladékkezelési problémájára.